ApA2 Jerk

Loading...

Only God can judge me

I'm universal. Except hip - hop

Skinny jeans & Shirts.
No fluffy dresses.

Let me make this clearly --> I'M NOT A SMOKER!

You can't say that I'm arrogant, you don't even know me at all.
But I'm kinda vicious and I'll never stop.

People, I'm not perfect and so do you. I can be two times more cruel WITH the person who've been previously mean towards me. If you're jealous with what I've achieved, I hope you don't have a nose cause I'll be farting right on it. I've had enough of your ridiculous "blablabla". Try to achieve your own glory, make your own story and make people proud of you. Success is never found. Failure is never fatal. Courage is the only thing.
There was an error in this gadget

Monday, December 27, 2010

Berusaha tangga kejayaan, Green Day - 21 Guns...

Penat...sakit jari...mengantuk...lapar...itulah yang aku rasa setelah satu hari satu malam aku practice lagu 21 Guns daripada band Green Day, sebuah band yang membawa genre Pop Punk ke arus mainstream. Punya la susah lahanat nak main...lagi pun aku bukannya dalam versi akustik je, bass pun aku tibai gak..namun hasil daripada rasa sakit, penat, lapar dan mengantuk tu sangat berbaloi la bahalol..akhirnya aku boleh gak uat main lagu ni..hahahaha t boleh la aku menkan lagu ni kt dewan sekolah lama aku tu...(untuk pengetahuan korank, 21 guns adalah satu2 nya lagu yang pelajar kt sekolah aku ta pandai main..disebabkan apa aku pun ta tau)....susah tu memang la susah tapi na buat cmne kan?? dah minat, lagi satu aku tak nak dipanggil hangat-hangat taik ayam. Dah beli gitar tu main je la..jangan tibai gitar tu cam kawan aku si Mirull Funkafaction tu hohohox...Time aku practice lagu tu terfikir gak kt aku apa maksud 21 Guns tu..senapang ada 21 ke ape??? Setelah aku baca lirik tu kan, baru aku tahu bahawa lagu tu bukannya berkisahkan cinta..tapi berkisahkan peperangan... mari kita check lirik tu..tapi sebelum aku teruskan..aku terpaksa tulis dalam bahasa inggeris sebab aku nak seluruh dunia fahaminya...jadi, cepat2 la amik kamus tu

Do you know what’s worth fighting for?
When it’s not worth dying for?
Does it take your breath away
And you feel yourself suffocating?
Does the pain weigh out the pride?
And you look for a place to hide?
Did someone break your heart inside?
You’re in ruins
One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky, you and I
When you’re at the end of the road
And you lost all sense of control
And your thoughts have taken their toll
When your mind breaks the spirit of your soul
Your faith walks on broken glass
And the hangover doesn’t pass
Nothing’s ever built to last
You’re in ruins
One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky, you and I
Did you try to live on your own
When you burned down the house and home?
Did you stand too close to the fire
Like a liar looking for forgiveness from a stone?
When it’s time to live and let die
And you can’t get another try
Something inside this heart has died
You’re in ruins
One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky
One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky, you and I
—————————————————————–
hohoho
and now the discussion
it’s taking from :
http://www.lyricinterpretations.com/lookat.php/bands/greenday/eb02cbb763c386d
*It’s obviously about peace and against war. In terms of first decade of the 21st centuryas the ablum title suggested, it could be related to the war in Iraq and terrorism.
War does not achieve any good, even with whatever good reasons to start one. (examples: religion, ideas) In other words, there are no good reasons to wage a war.
*The whole album is the story of Christian and Gloria, a couple living in the mess George Bush left behind. The song has 2 possible meanings. 1. The war and terrorist attacks. Green Day pleads they stop. 2. The death of Gloria. The song is named “21 guns” because of the salute with 21 guns used to honor a dead.
*It is actually about 2 people finding each other in the midst of chaos. Check out the video on myspace that goes behind the scenes of the making of the music video, and that explains it as well.
*i saw the video, it has the reference to pills and alcohol on the wall.. I honestly thought the song was about chasing a high, putting yourself at risk of overdose and death, and basically surrendering to quit messing around with the stuff…but im a drug addict and an alcoholic…so im sure im looking to hard.
*Its probably about 2 people: Gloria and Christian, that are stuck in the era where Bush was still president (since these songs weren’t written during Obama’s time). They are dealing with all the chaos of war and terrorist attacks all mixed in with the economy issues. All the while, Gloria deals with a break up(did someone break you’re heart inside? You’re in ruins). But Christian meets her and they fall in love. But during a terrorist attack, Gloria is killed and Christian is left alone. 21 Guns is refering to the 21 gun salute. And after she dies, Christian is scared and confused also wishing that either they would’ve taked him instead or taking him with her.
*Because the album 21st Century Breakdown is a somewhat concept album, (to do with the story of Christian and Gloria, stuck living in the days of Bush) I think this part is referring to Gloria going through a break-up. She’s in so much pain right now, which is clear from the 1st verse. Also, it seems that because of the pain, she’s kind of cut herself off from the world.
The chorus seems to refer to the 21-gun salute when someone dies in the line of duty… I’m thinking Gloria dies.
Keeping in mind that this is the chorus, and probably isn’t the chronological point where she dies.
Here, they’re talking about hopelessness, uncertainty, and the ever-present pain.
Here, the chorus seems to have another significance, maybe it went over my head before but the obvious call for peace.
Of course, not many like Christian would actually see the devastating effects of war unless it affects them directly, in the case of Gloria, who he fell in love with at some point, dying.
Here’s a dose of cynicism for you… Christian talking about Gloria hurting herself unintentionally while searching for salvation.
I think he’s talking about himself here… line one, coming to terms with Gloria’s death, line two, pretty self-explanatory: life offers no second chances–like a quarter, you can spend it any way you like, but it’s not much and you can only spend it once, line three and four, he’s feeling the pain over Gloria’s death… He’s in ruins.
And the call for peace… definitely related to the war in Iraq, in my opinion.
in my opinion that was not to long than them.
the song was to fight against the war.. fight for peace.. fight to stay..
non-sense that war make any better.
and love give a heart to hurt. and HATRED that never be end





Sunday, December 26, 2010

Orang yang aku sayang

Nama facebook dia Dean Emma, nama betul dia ********** hehehehe, eh dah cam majalah mastika plak..hohoho, aku ngn dia dulu start kawan-kawan cam tu je..kenal2 dalam facebook..mula2 aku ada gak la perasaan 'SYOK' dan jatuh 'CINTA' kat dia, tapi disebabkan abg aku yang start minat kt dia, jadi aku batalkan je lah hasrat aku na ngorat dia hehehe..tu la semangat adik beradik der..walaupun cinta terhalang tapi hubungan keluarga ta dilupakan..hebat ka? hahahahax...apa-apa pun ditakdirkan oleh Allah yang Maha -Esa untuk dia berkata pada aku sebegini "Jom kita couple"....pada mulanya terkejut gak aku (sentap you all)...sebab tetibe je dia ckp cmtu, takde hujan takde ribut, dia mari cam kilat gi tau kt aku..nseb bek aku ta de penyakit lemah jantung...aku pun balas la "Hohohx, pandai ie uat lawak"...asto dia ckp kt aku dia serius..aku pun terfikir la dalam hati, "Ema ni biar betul deman ke ape?"...aku pun off facebook aku bukan sebab benci dia, sebab aku nak gi makan la samdol..perut aku ni bekaraoke bila ta makan..astu mula la orang sekeliling tuduh aku kentut, cam cilanat je..

Pape pun Emma sekarang ni dia sorang je pompuan yang ada dalam hati aku, kalau aku nmpak pompuan yang seksi jalan tergedek-gedek kt Pavilion BB tuh mai tegor aku ckp "Hai abg Kimie, muahhhhhx"....ahhhhhh langsung aku uat buta je. Aku kalau aku sayang kt orang tuh, mmg orang lain aku ta nmpak..hohoho tu la keistimewaan dan nasib malang aku..unik2...korank ade sifat sme cm aku? kalau ada call aku hohoohohoh....Walaupun jarak memisahkan kitorang, tapi cinta aku pada nya ta pernah luntur...hohohooh jiwang la plak aku ni kan...Ex Girlfren aku? Jangan tanye, aku dah buang jauh2 dah dalam tong smpah..now, pompuan yang ada depan mata aku ialah Emma sorang je, yang lain dah jadi tunggul kayu dah......rupa, umur dan harta bukan ukuran cinta...erk! Harta tu maybe la dikira sebab budi bahasa yang tinggi pun bukannya boleh beli emas 4 kilo kan? Hohohox, K la, samdol...ayah aku dah balik tu, aku nak mandi astu cat kuku yang dah luntur ni (kes aku gaul kapur dalam baldi ari tu) hohoho...aku nak kuar kt bandar jap..nak cari number maxis astu lepak2 ngn geng Anarchy aku hohohohx...bye2 sume yang membaca...untuk Ema - I.L.Y.S.M!!!!! <3

STORY IF THE YEAR - ANTHEM Of OUR DYING DAY
The stars will cry
The blackest tears tonight
And this is the moment that I live for
I can smell the ocean air
And here I am
Pouring my heart onto these rooftops
Just a ghost to the world
That's exactly
Exactly what I need

From up here the city lights burn
Like a thousand miles of fire
And I'm here to sing this anthem
Of our dying day

For a second I wish the tide
Would swallow every inch of this city
As you gasp for air tonight
I'd scream this song right in your face
If you were here
I swear I won't miss a beat
Cause I never
Never have before

From up here the city lights burn
Like a thousand miles of fire
And I'm here to sing this anthem
Of our dying day

Of our dying day
Of our dying day
Of our dying!!!

For a second I wish the tide
Would swallow every inch of this city
And you gasp for air tonight!!

From up here the city lights burn
Like a thousand miles of fire
And I'm here to sing this anthem
Of our dying day
From up here the city lights burn
Like a thousand miles of fire
And I'm here to sing this anthem
Of our dying day
From up here the city lights burn
Like a thousand miles of fire
And I'm here to sing this anthem
Of our dying day

Our dying day
Of our dying!!!

Wednesday, December 22, 2010

Radical Anthem

I'm the son of rage and love
The Jesus of Suburbia
The Bible of "none of the above"
On a steady diet of
Soda pop and ritalin
No one ever died for my sins in hell
Far as I can tell
At least ones I gotta away with
And there's nothing wrong with me
This is how I supposed to be
In the land of make believe
They don't believe in me
Get my television fix
Sitting on my crucifix
In living room of my private womb
While the mom's and Brad's are away
To fall in love and fall in debt
To alcohol and cigarettes
And Mary Janes to keep me insane and doing someone's else cocaine
And there's nothing wrong with me
This is how I supposed to be
In the land of make believe
They don't believe in me
At the center of the earth in the parking lot
Of the 7-Eleven where I was taught
The motto was just a lie
It says "Home is where you heart is"
But what a shame coz everyone's heart doesn't beat the same
We're beating out of time
City of the dead
At the end of another lost highway
Signs misleading to nowhere
City of the damned
Lost children with dirty face today
No one really seems to care
I read the grafiti
In the bathroom stall
Like the holy scriptures of the shopping mall
And so it seemed to confess
It didn't say much
But it only confirmed that
The center of the earth
Is the end of the world
And I could really care less
I don't care if you don't
I don't care if you don't
I don't care if you don't care
I don't care if you don't
I don't care if you don't
I don't care if you don't care
I don't care if you don't
I don't care if you don't
I don't care if you don't care
I don't care if you don't
I don't care if you don't
I don't care if you don't care
I don't caaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaare
Everyone is full of shit
Born and raised by hypocrites
Hearts recycled but never saved
From the cradle to the grave
We are the kids of war and peace
From Anaheim to middle east
We are the stories and disciples of
The Jesus of Suburbia
Land of make believe
And it don't believe in me
And I don't believe
I don't care....................................................................................................
Dear beloved are you listening?
I can't rememer the words that are you saying
Are we demented or I am disturbed?
The space that's in between insane and insecure
Oh therapy can you please fill the void?
Am I retarted or am I just overjoyed?
Nobody's perfect and I stand accused
For the lack of a better word and the best excuse

TO LIVE AND NOT TO BREATHE
TO DIE IN TRAGEDY
TO RUN TO RUN AWAY
TO FIND WHAT YOU BELIEVE
AND I LEAVE BEHIND
THIS HURRICANE OF FUCKING LIES
I LOST MY FAITH TO THIS
THIS TOWN THAT DON'T EXIST
SO I RUN, RUN AWAY
THE LIGHT OF MASOCHIST
AND I LEAVE BEHIND
THE HURRICANE OF FUCKING LIES
AND I WALKED THE LINES
A MILLION AND ONE FUCKING TIMES
BUT NOT THIS TIME

I DON'T FEEL ANY SHAME
I WON'T APPOLOGIZE
WHEN THERE AIN'T NOWHERE YOU CAN GO
RUNNING AWAY FROM PAIN WHEN YOU VICTIMIZED
TALES FROM ANOTHER BROKEN
HOME
I'VE LEAVING
I'VE LEAVING
I'VE LEAVING
HOME!



Wednesday, December 8, 2010

Karaoke dengan adeq ankat =,="

Ari tu aku first time karaoke dengan adeq ankat aku yang POMPUAN. Aduh mau tak nye malu. Ye la suara aku ni bukannya best macam kuda merenggek kan...just biasa2 je..biasalah aku ni kan vokalis dalam tandas :)....camne pun aku buat sportin je bila satu bilik gelap dengan adeq ankat aku...aduh bilik gelap bai...nseb bek nafsu tak smpai, kalau tak mau tak nanya adeq ankat aku tu...otak still waras..yang aku nak gelapnya time aku nyanyi lagu Escape the Fate - There is no symphaty for the dead.... lagu tu duet..jadi kena lah nyanyi dua-dua dengan adeq ankat aku...yang aku nak gelaknya suara dia tak sampai dowh..biasalah lagu tu bukannya lagu jiwang...screamo tu..mau tak pecah suara dia... 

Tuesday, December 7, 2010

Tuhan selamatkanlah negara ku dari para politik yang lahanat!

God save my country
From facist regime
That make you a moron
Potential make bomb

God save the queen
She ain't no human being
There is no future
In government dreamming

Don't be tell me the what you want
And don;t be tell me the what you need
There no future, no future, no future for you
God save the king
We need a man
We love our king
God save it....

God save the king
The tourist are money
And I figure head
It's not what you see
O' God save the history
God save the gov mad parad (propaganda)
O' Lord God have mercy
Should all crimes are paid??

If there is no future
How can be a sin
We all the flower in the dustbin
We are the poison in human machine
Where the future?
No future!
God save my country
We need a man!
We love our king
God save it....

God save the king
We need a man
There is no future in government dreamming
No future, no future, no future for you
No future, no future, no future for me
No future, no future, no future for all
No future, no future for you!

SAY FUCK TO POLITIC

(sajak ni ditulis oleh rakan aku yang juga Punk. Sekarang dia telah meninggal dunia dalam satu aksi kejar mengejar bersama dengan polis. Sewaktu itu aku berumur 14 tahun. Ketika aku melintas jalan raya di bandar, satu lori dari arah lain melanggar rakan aku yang menyusul dahulu dari aku lalu menggilisnya hingga hancur..polis yang mengejar rakan aku itu mengatakan bahawa rakan aku tu memijak bendera Malaysia padahal rakan aku cuba untuk mengesat kain bendera yang jatuh di atas tanah..aku ucapkan FUCK kepada polis tu..takziah kepada beliau..hari ni ialah hari lahir belia....sajak ni digabungkan dari lagu Sex Pistols.)

Siapakah Sid Vicious?????

Maybe ramai yang tak kenal siapa Sid Vicious ni. Yelah dia bukannya ahli lumba kuda sukan asia..jauh sekali artis-artis terkenal. Dia hanya seorang budak jalanan yang suka memberontak dan ketagih dadah heroine je..tapi betul ke dia hanya budak jalanan? Tak lebih dari tu????

DI AWAL KEHIDUPAN JOHN
Sid Vicious atau nama sebenarnya John Simon Ritchie dilahirkan pada 10 May 1957 di London...dia merupakan anak kepada Anne Ritchie dan ayahnya bekerja sebagai pengawal keselamatan di Istana Buckingham selain menjadi permain alat muzik trombone yang semi-professional pada waktu scene Jazz di London. Dipendekkan cite, ayah John melarikan diri sewaktu John dilahirkan. John dan ibunya terpaksa berpindah ke pulai Ibiza kerana kesempitan wang. Seterusnya ibunya berkahwin dengan Christopher Beverley pada tahun 1965 sebelum keluarganya berpindak semula ke Kent. John telah mengambil nama ayahnya sebagai nama keluarga lalu John menukar namanya menjadi John Beverley.

Ayah tirinya, Christopher Beverley meninggal dunia enam bulan kemudian dan menjelang tahun 1968, John dan ibunya berpindah sekali lagi ke Tunbridge Walls dimana John bersekolah di sebuah sekolah bernama Sandown Court School.

John mendapat gelaran 'Sid Vicious' oleh hamster peliharaan John Lydon (dikenali sebagai Johnny Rotten) yang bernama Sid. Hamster tersebut telah mengigit John Simon sekali gus terkeluar ayat "Sid is really vicious" dari mulut beliau.

KARIER MUZIK

The Flower of Romance and The Banshees

Vicious memulakan karier muziknya pada tahun 1976 sebagai ahli The Flower of Romance bersama dengan penubuh band The Clash iaitu Keith Levene (yang selepasnya menubuhkan band Public Image Limited .P>I<L) dan dua lagi sahabatnya iaitu Palmolive dan Viv Albertine yang kemudiannya menubuhkan band The Slits. Sid Vicious tampil sebagai drummer Siouxsie and The Banshees pada malam Punk Festival di Oxford Streets, London. Menurut seorang ahli band hardcore Punk iaitu The Damned, Vicious dan Dave Vanian datang bersama-sama untuk uji bakat menjadi penyanyi kepada band The Damned..walaubagaimanapun Vicious gagal dalam ujibakat tersebut.



Sex Pistols

Sebelum bersama-sama dengan band Sex Pistols, Vicious telah berkerjasama dengan The Bromley Contingent iaitu peneraju utama fesyen pakaian Punk bagi band Sex Pistols. Menurut sumber yang aku dapat dalam wikipedia, dan majalah England's Dreaming oleh John Savage, Vicious menawarkan dirinya untuk menggantikan Glen Mutlock yang telah bersara pada February 1977. Pengurus band Sex Pistols iaitu Malcolm McLaren berkata  "If Johnny Rotten is the voice of Punk, then Sid is the attitude".

Menurut Malcolm McLaren, dia berkata bahawa dia telah berjumpa Sid awal daripada dia mengupah Johnny Rotten untuk menjadi vokalis dalam band Sex Pistols. Alan Jones mengatakan bahawa Sid Vicious sesuai menjadi ikon bagi semua Punk kerana dia memilik karisma tersendiri di atas pentas dan memilik gaya yang tidak dimiliki oleh semua ahli Punk di pelosot dunia pada waktu itu. Sid Vicious memulakan gig pertamanya bersama dengan Sex Pistols pada 3 April 1977 di The Screen on the Green, London. Pada November 1977, Sid bertemu dengan seorang wanita Amerika yang bernama Nancy Spungen.


MUSICIANSHIP
Sid Vicious sebenarnya tidak pandai bernama bass. Semasa ditemu ramah oleh majalah Guitar Hero 3, bila permain gitar Sex Pistols,  Steve Jones ditanya kenapa dia memaksa Sid Vicious memainkan bass bagi album Nevermind The Bollocks, Jones membalas..."Sid was in hospital with hepatitis so he could't really play, not that he could play anyway".. Sid memimta Lemmy, permain bass bagi band Motorhead untuk mengajarnya cara bermain bass dengan baik.

Menurut Paul Cook, dalam beberapa bulan bersama band Sex Pistols dan bertemu dengan Nancy Spungen, Sid Vicious merupakan pekerja yang sangat berdedikasi dan memaksa dirinya berlatih sepanjang malam untuk bermain bass. Viv Albertine mengatakan bahawa satu malam semasa dia dan Sid Vicious berada di dalam bilik, Sid bermain bass mengikut semua lagu di dalam album The Ramones TANPA HENTI. Dan apabila dia bangun keesokan harinya, Sid Vicious sudah dapat bermain bass dengan baik. Kata Keith Levene..."He'd taken load of speed and taught himself. He was so quick!".


KEMATIAN NANCY SPUNGEN
Pada pagi 12 Oktober 1978, Sid Vicious yang telah sedar dari pengaruh dadah heroine mendapati kekasihnya Nancy Spungen telah mati bersama dengan pisau di perutnya. Mayat Nancy dijumpai berdekatan dengan bilik air di Hotel Manchester, Manhanttan, New York. Pisau diperutnya dikenal pasti sebagai milik Sid yang telah dihadiahkan oleh vokalis punk rock Stiv Bators.

Sid Vicious telah didakwa atas tuduhan membunuh. Sid mengatakan bahawa dia dan Nancy bertengkar pada malam sebelumnya tapi tidak sedar apa yang berlaku pada keesokan paginya. Sid berkata "I stabbed her, but I did't mean to kill her. I loved her, but she treated me like a shit"...Sid diikat jamin sebanyak $50,000 tapi apabila mendengar penjelasan oleh peguam Sid, mahkamah menurunkannya menjadi sebanyak $25,000...

Pada 22 Oktober, sepuluh hari selepas kematian Nancy, Sid Vicious didapati cuba untuk membunuh diri dengan menghiris urat nadinya. Sid ditempatkan di Belleveu Hospital. Sekali lagi Sid Vicious membuat huru-hara dan cuba untuk menyerang Todd Smith abang kepada Patti Smith di Skafish Concert. Sid Vicious telah ditahan pada 9 December 1978 dan dihantar ke penjara Rakers Island untuk menjalani tahanan selama 55 hari. Sid dibebaskan pada 1 February 1979.


KEMATIAN
Pada petang 1 February 1979, satu perjumpaan kecil diadakan bagi menyambut kepulangan Sid yang telah diikat jamin di 63 Bank St. New York Apartment bersama teman wanita barunya iaitu Michele Robinson.Sid telah bersih diketika dari heroine ketika menjalani tahanan di Rakers Island. Walaubagaimanapun, emak Sid Vicious mendapati terdapat satu bungkusan yang berisi heroine. Bungkusan tersebut dihantar oleh Peter Kodick yang ingin bermalam di situ. Sid Vicious telah mengalami overdose pada malam tersebut. Semua orang yang berada disitu pada malam tersebut berusaha untuk membangunkan Sid kerana menyangka Sid tidur lena. Laporan autopsi mengatakan bahawa paru-paru Sid telah dibanjiri dengan cecair akumulator akibat kesan pengambilan heroine yang berlebihan. Emaknya Sid menjumpai sepucuk surat didalam jaket Sid yang tertulis

"We had a death pact, and I have to keep my end of the bargain. Please bury me next to my baby in my leather jaket, jeans and boots. Goodbye"

"Kita akan mati juga..jadi saya mahu mengakhiri kesakitan saya. Sila tanam saya bersebelahan dengan kekasih saya dalam keadaan saya berpakaian jaket kulit, jeans dan boot saya. Selamat Tinggal"

Nancy yang ditanamkan di tanah perkuburan Yahudi dan Sid yang bukan Yahudi tidak boleh ditanam bersama-sama. Menurut buku Please Kill me: The Uncensored of Punk karya Legs McNeil..emak Sid Vicious telah menaburkan abu mayat Sid diatas kubur Nancy Spungen....

Monday, December 6, 2010

IrAmA KErAS BerMeL0di..

CASSANDRA , dalam kepala otak korank ape yang korank ingat sebenarnye Cassandra ni? Jenama kek? Lagi? Nama pompuan? Telenovela? Yeah, nama Cassandra sering diungkapkan dan dikaitkan dengan sifat, benda atau pesonaliti manusia yang lembut, anggun dan sopan santun. Tapi kali ni aku nak tunjukkan Cassandra yang keras, kasar dan bingit. Nama diorang ni bukan nama asing dalam scene Punk / Hardcore kt underground Malaysia kita nih. Diorang gak bukannya band-band yang sebarangan bawak lagu korea jiwang karat pe sume tu yang korang boleh pandang sebelah mata. Muzik bawaan 'hardcore' (HxC) oleh band Cassandra ni mempunyai lirik tentang perjuangan tentang hidup serta krisis duniawi..Bermula dari berjamming sukasuki (suka2 je dulu), 5 geng kepala halian ni berkongsi minat sejak kecik lagi dalam muzik HxC. 5 orang ni dulu masing-masing ada band sendiri dan kerap jumpe kat gig-gig yang diadakan.. setelah nampak molek, serasi cam merpati dua sejoli, diorang pun gunakan genre post-HxC sebagai genre utama diorang ni dan lahirlah projek Cassandra. Bermula dari band projek, diorang mula serius & menjadi perhatian gig goers macam dua kawan aku Dush Attilia (fb) dan Fara Ally (fb)..tapi sekitar Lembah Kelang je...band-band yang jadi influence utama muzik diorang ialah Seven Angels Seven Plague, Between The Buried and Me & Poison The Well.

Cassandra ditubuhkan secara rasmi pada tahun 2002. Diorang approach kali pertama ngn me-release 3 way split bersama 2 nama besar scene underground kt Malaysia iaitu Custom Daisy & Nervewreck selepas diorang ni slalu je uat gig kt KL nun. Biasa la kalau berusaha memang cepat berjaya, diorang jadi hype sebab tang dok uat gig sana sini dan seterusnya lahirlah sebuah EP berjudul "Pay Us Suicide Torn And Forgotten" pada tahun 2004.

Patut la aku tengok baru-baru ni kt kampung aku, ramai bebenor yang dengar lagu keras. Mula-mula aku ingat sebab aku (dalam kampung aku, aku sorang je peminat hardcore), rupa-rupanya diorang tertarik dengan Cassandra..hah tu la manusia, hanya amik yang feymes je..Cassandra ni dah lama bertapak kt Malaysia, tapi korank baru je kenal tahun 2010 ni..ape nak jadi..ni kes lari setempat la ni....

Lagu2 diorank yang aku minat ialah Set Eyes on Paradise, God made blood red, Heroes and Vilians
Official website untuk CASSANDRA

SayaNG..Ko BukanNYa PenGhAlanG AKU!!!!

Aduh, mak aku pun takde gatal-gatal nak halang aku dari buat benda yang aku suka. Ni la awek, mula-mula marah aku mabuk.. Ok aku tak kesah sebab tu memang memudaratkan diri aku pun. Lepas tu marah aku pakai lambang salib terbalik. Ok sebab ramai orang ban aku dan cop aku sebagai murtad padahal tu lambang anti-kristian..ni, marah aku dengar lagu hardcore plak atas alasan lagu setan. Abis ko nak suruh aku dengar lagu pe? Baby, baby ,baby daripada fuckin raja youtube Justin Bieber??? Wey ko bukan mak aku nak halang-halang aku dari buat benda macam ni. Telinga aku, jiwa aku ikut suka hati aku la nak dengar lagu hardcore pun ko sibuk pesal? BREKMOK!!!




E.M.O di Malaysia

Selain pengaruh Indie, baru-baru ni juga aku ada terdengar fesyen hipster iaitu Emo kembali meningkat setelah pupus pada kemunculan Avril yang membawa fesyen Punk sehinggakan awek-awek cun kt BB tu sumenye pakai seluar pendek, baju kemeja siap dengan tie skali. Aku respek gak kat mane2 band yang aku tgk macam Indie tapi sebenarnya Emo iaitu band Hujan, Snow Symphony, 6ixth Sense dan lain-lain. Namun terkadang aku tengok remaja-remaja kat Malaysia ni semacam lari setempat..kalau orang lari ke arah Rock, sumenye minat Rock. Kalau orang lari ke arah Emo, sume pakai celak nak jadi Emo, rambut fridge mullet dan pakai sluar ketat padahal maksud Emo pun tak tau....lepas bosan jadi Emo, jadi mat rempit plak..macam haram je perangai budak-budak sekarang ni. Kalau nak jadi Emo tu, just Emo la sampai mati...jangan la nak tukar-tukar je. Maybe kawan-kawan aku ckp aku pun lari setempat gak asyik tukar fesyen je. Tapi diorang tak sedar yang aku dari kecik sampai besar dok ulang fesyen same je iaitu Goth, Punk, Emo....tiga tu je fesyen aku. Ok lupakan pasal aku, aku tengok deman Emo kat Malaysia ni makin meningkat sampai kt kampung aku pun ada dua tiga ekor mamat dgn minah Emo yang bajet 'hot' wannabe..aku nampak kat bandar Dungun hari tu, sekumpulan geng Emo. Semua pakai celak tebal, baju hitam, sluar ketat dengan rambut frige..yang gemuk gedempol pun pakai baju ketat jugak. Aku nak gelak tergolek-golek atas jalan. Wei aku tau la Emo tu pakai baju kecik tapi jangan la dah tau badan tu gemuk still pakai baju ketat...agak-agakla brader..nak style pun gunalah otak sikit..jangan main tibai je....bila aku gi dekat tanye diorang "korank Emo ke?" ....dia balas "A'ah la brader...biasala, style Emo bro"....ek eley ckp sangla aku bagi karang baru tau..ckp guna ayat 'bro' , 'brader' nak tunjuk kita ni ikut belah KL..bertahun aku ulang-alik dari KL tu ke tempat lahir aku iaitu Dungun, Terengganu, aku tengok semakin lama budak-budak remaja kat Dungun ni seakan-akan  COPY budak-budak kat KL..aku tak kesah kalau nak ikut style tapi janganlah korank gi COPY 100%.....bila aku tanye kt budak tu, "Korank tau ke maksud Emo?" ... eceh, senyap pulak. Dah korank takde pengetahuan tentang Emo, korank cari la. Jangan harapkan style je..aku sendiri pun dress up Punk, Emo, Goth aku still cari asal-usul Punk pe sume tu. Korank jangan ingat otai-otai yang lebih lama bergerak dalam scene tu tak akan cari knowledge dah..diorang sndiri still cari knowledge. Korank pless la, jangan jadi poser..Emo ni bukannya satu style saja. Emo ni muzik, style, jiwa...kalau kat Dungun ni, sekor Emo's pun tak kenal band-band Emo. Bila aku tanye, "Lagu band Emo pe korank dengar?"...diorang jawab, "Emo mane ade band bro..Emo ni style, jiwa je"...

Hotak korank...Emo la yang paling banyak band zaman sekarang...macam band Escape the Fate, Black Veils Bride. Ni ada ke patut ckp band Emo ialah Green-Day, kerek..babi betul la para-para sekalian poser ni. Dah tau diri tak berilmu masih nak tunjuk lagak pandai. Aku tgk pada muka si emo gurl kt Dungun ni pulak, mekap diorang pe la sangat..bedak, dengan celak..jerawat berkerutu! Wey, yang korank tengok Emo-Emo kat luar negara tu, diorang pakai foundation korank tau? Sebab tu korank tengok pipi, muka, hidung diorang tu licin, tak berminyak dan nampak macam barbie doll...hakikatnye muka diorang tu sama la dengan muka kita... cuba tengok gambar Emo ni...tengok baik-baik muka dia...licin kan? Sebab dia pakai foundation..agak-agak la nak jadi Emo pun, jangan la ko gi pakai bedak...aku tengok dah serupa dengan hantu Ju-On dah...putih camtu....

Dan satu lagi...ada kalangan Emo kt Malaysia yang lupa diri... Diorang dengan beraninya melaungkan fasalfah iaitu FUCK REBELION / PUNK diorang ingat Punk tu penjenayah dan perlu dihapuskan untuk kedamaian dan cinta..babi! Sedar tak tanpa Punk, Emo takkan terbentuk korank tau. Emo terbentuk oleh band Punk iaitu Rites The Spring & Embrance tanpa band tu dan genre emotive / emocore mereka korank si pencacai poser Emo takkan ada kat atas muka bumi ini. Jadi jangan nak sesedap mulut ckp Fuck kepada Punk...karang tak pasal-pasal datang dua-tiga brader yang pakai lencana simpang empat kt dada mari sepak korang dengan boot...dan paling-paling aku gelak, poser-poser Emo kat Dungun ataupun Malaysia ni kan...just kenal band My Chemical Romance je? WAKAKAKAKAK!!!!!!!!     *OFF RECORD*

KENAL TAK?

Nak tanye korang kenal tak apa maksud Punk? Ye Punk itu ialah culture yang anti-capitalist dan anti-enstablishment...tapi kan kenapa ada mamat sekor ni yang baru nak hype Punk ckp "PUNK HARUS MAKAN SAMPAH"...cibai tol mamat ni..mamat macam ni la yang memusnahkan kepercayaan masyarakat pada Punk..tengkorank ngko, Punk mane ade makan sampah...name mamat yang baru nak hype Punk tu ialah Fikri...ramai orang ckp dia tu OTAI Punk...tapi bagi aku dia tu tak lebih dari LEADER of POSER  je...time aku lepak jalan2 belakang bangunan Pok En Ten kt bandar Dungun tu, aku ternampak la dia dengan balaci dia 2 orang tu dok makan sampak belakang KFC..aku tanye "Mung makan sapoh ni bakpe gop..bengong benor ar mung. Mung Punk nape" bila aku tanye cmtu mula la die melenting marah2 kat aku..die ckp, "Aku Punk Anarchy...mesti makan sampoh"...babi, malas aku layan mamat tolol haprak macam tu..dah la pakai baju same je hari-hari..wei korank tahu ke Punk tu berasal dari pe..ada knowledge tak?...bila aku tanye sal knowledge kt mamat tu, dia jawab camni -

"Punk ni pengasas die Malcolm McLaren..name band die ni Sex Pistols. Kalu mung nok tahu, Punk Anarchy ni KENA isap dadah..makan sampoh, FUCK NAZI pe sume tu"

AMIK KO! Haprak mane yang ajar die Punk mesti isap dadah dan makan sampah tu..ditambah plak dengan FUCK NAZI? Wei! Korank tau ke Punk Nazi tu ape? Kalau ko dengar dalam berita pe sume tu memang la diorang ckp Punk Nazi ni nihilistic (xde agama) dan pe sume, sembah kambing pe sume tu..tapi hakikat sebenar Punk Nazi ialah racist la tol0l...POSER betul mamat giler babi berlagak hype ni....bila aku tanye mane knowledge...amik ko ade ke patut dia tulis dalam buku kecik 555 (buku tiga5 tu)..bila aku tgk...warna2 pun dah tak betul...tulis kt situ, tali kasut merah maksud dia support Nazi..wei tali kasut merah maksud dia Violent la..takde kena mengena dengan Nazi..kalau kita pakai simpang palang kaki empat tu baru Nazi..ntah dia kenal ke tak lambang swastika Nazi tu cmne.....meyh aku ajar pe maksud Punk tu

"Punk ni dilahirkan kat London, British...tapi sebenarnye muzik Punk dah lame bermula kat United State of (bam brekmok) America tu...ia dipanggil sebagai muzik Proto Punk..kt sana la band2 Proto Punk cam Iggy Pop, The Question Mark mulakan scene Punk...tapi Punk yang korank tengok sekarang ni, bermula di London oleh band2 Sex Pistols, The Clash, 999, Sham 69, The Addict, Chous U.K pe sume tu...bak menyenangkan ayat...Proto Punk tu bukanlah Punk cuma muzik seakan-akan Punk..Punk ni terbahagi kepada beberapa culture cam Nazi, Chaos, The Oi, Crust, Riot Grrrl, Hardcore, Queer Core, Skate Punk pe sume benda tu..korank jgn ingt Punk tu Anarchy je yang ada"

Jadi nasihat aku kepada sesape yang nak jadi Punk tu, janganlah memandai ikut sesape je ok? Kalau ada yang ajak ko makan sampah tu ko jangan makan sebab tu bukan tradisi Punk jauh sekali tradisi umat Islam..Punk ni hanya mahukan kebebasan, mereka berusaha mengutuk para politik dengan cara mereka sendiri iaitu melalui muzik. Ada sorang minah yang dikatakan 'fanatik' Green Day la tanye aku lagu2 Green Day tu kisah cinta kan..aku terus tergelak..wei, lagu Green Day tu bukan lagu cinta..lagu2 dia sumenye kisah politik..macam lagu American Idiot, Boulevard of Broken Dreams, Holiday, Jesus of Suburbia tu sume lagu2 politik ataupun kisah idup masyarakat..girls, biasalah..kalau dengar lagu slow sikit cam Wake me up when September end terus ckp tu lagu cinta...macam2 la..dan ada plak yang lagi 'sakit'...dilabelnye Green Day tu sebagai band Emo..wakaka!!! L0L...hotak ko...Green Day tu Pop Punk la...apa2 pun, korank jangan memandai label band2 tu tanpa unsur periksa sebab karang kalau ko jumpe yang lebih otai..lagi best korank kena basuh...ok? aku chow dulu....Salam...

6.12.2010

Terperap dalam rumah tengah duk pikir ada 2 orang awek chumel sangat2 duk ngorat aku...tgh pikir yang mana satu aku nak wat teman hidup, sorang chumel, cute tapi seksi...sorang lagi chumel, kiut, seksi sikit je...aduh ikut hati mmg la aku amik yang seksi wakakaka!!! Tapi yang tak seksi tu pun aku tgk leh tahan jugak die punye perasaan tu kat aku...pe aku boleh buat..time aku tgk pic yang seksi tu dalam facebook dia...Ya ALLAH! Ramai bebenor lelaki yang kuat sangap komen...sumenye gatal butoh..bodohnye la lelaki ni kan..memalukan kaum je..kenapa nak komen yang gatal2? Takleh ke komen biase2 je...aku nak komen gak, tapi tak amik port la kt kaki2 sangap tu...aku komen kt pic arnab die...aku ckp "Chumelnye arnah..kiut..<3 it" .... wakakaka!!!....
                           " Dalam hidup... kita tak perlukan imaginasi untuk hidup dalam realiti"
                               Dalam hidup...kita tak perlukan Superman untuk menjadi berani
                  Dalam hidup...kita tak perlukan jampi serapah dan kata-kata semangat untuk berjuang
                     Dalam hidup...kita hanya perlukan keyakinan diri, semangat dan pemikiran yang jitu
                               Yang berani menyahut cabaran serta mengharungi segala dugaan
                                              Dengan itu selayaknya....kita digelar sebagai
                                                                          HERO