ApA2 Jerk

Loading...

Only God can judge me

I'm universal. Except hip - hop

Skinny jeans & Shirts.
No fluffy dresses.

Let me make this clearly --> I'M NOT A SMOKER!

You can't say that I'm arrogant, you don't even know me at all.
But I'm kinda vicious and I'll never stop.

People, I'm not perfect and so do you. I can be two times more cruel WITH the person who've been previously mean towards me. If you're jealous with what I've achieved, I hope you don't have a nose cause I'll be farting right on it. I've had enough of your ridiculous "blablabla". Try to achieve your own glory, make your own story and make people proud of you. Success is never found. Failure is never fatal. Courage is the only thing.
There was an error in this gadget

Monday, December 6, 2010

E.M.O di Malaysia

Selain pengaruh Indie, baru-baru ni juga aku ada terdengar fesyen hipster iaitu Emo kembali meningkat setelah pupus pada kemunculan Avril yang membawa fesyen Punk sehinggakan awek-awek cun kt BB tu sumenye pakai seluar pendek, baju kemeja siap dengan tie skali. Aku respek gak kat mane2 band yang aku tgk macam Indie tapi sebenarnya Emo iaitu band Hujan, Snow Symphony, 6ixth Sense dan lain-lain. Namun terkadang aku tengok remaja-remaja kat Malaysia ni semacam lari setempat..kalau orang lari ke arah Rock, sumenye minat Rock. Kalau orang lari ke arah Emo, sume pakai celak nak jadi Emo, rambut fridge mullet dan pakai sluar ketat padahal maksud Emo pun tak tau....lepas bosan jadi Emo, jadi mat rempit plak..macam haram je perangai budak-budak sekarang ni. Kalau nak jadi Emo tu, just Emo la sampai mati...jangan la nak tukar-tukar je. Maybe kawan-kawan aku ckp aku pun lari setempat gak asyik tukar fesyen je. Tapi diorang tak sedar yang aku dari kecik sampai besar dok ulang fesyen same je iaitu Goth, Punk, Emo....tiga tu je fesyen aku. Ok lupakan pasal aku, aku tengok deman Emo kat Malaysia ni makin meningkat sampai kt kampung aku pun ada dua tiga ekor mamat dgn minah Emo yang bajet 'hot' wannabe..aku nampak kat bandar Dungun hari tu, sekumpulan geng Emo. Semua pakai celak tebal, baju hitam, sluar ketat dengan rambut frige..yang gemuk gedempol pun pakai baju ketat jugak. Aku nak gelak tergolek-golek atas jalan. Wei aku tau la Emo tu pakai baju kecik tapi jangan la dah tau badan tu gemuk still pakai baju ketat...agak-agakla brader..nak style pun gunalah otak sikit..jangan main tibai je....bila aku gi dekat tanye diorang "korank Emo ke?" ....dia balas "A'ah la brader...biasala, style Emo bro"....ek eley ckp sangla aku bagi karang baru tau..ckp guna ayat 'bro' , 'brader' nak tunjuk kita ni ikut belah KL..bertahun aku ulang-alik dari KL tu ke tempat lahir aku iaitu Dungun, Terengganu, aku tengok semakin lama budak-budak remaja kat Dungun ni seakan-akan  COPY budak-budak kat KL..aku tak kesah kalau nak ikut style tapi janganlah korank gi COPY 100%.....bila aku tanye kt budak tu, "Korank tau ke maksud Emo?" ... eceh, senyap pulak. Dah korank takde pengetahuan tentang Emo, korank cari la. Jangan harapkan style je..aku sendiri pun dress up Punk, Emo, Goth aku still cari asal-usul Punk pe sume tu. Korank jangan ingat otai-otai yang lebih lama bergerak dalam scene tu tak akan cari knowledge dah..diorang sndiri still cari knowledge. Korank pless la, jangan jadi poser..Emo ni bukannya satu style saja. Emo ni muzik, style, jiwa...kalau kat Dungun ni, sekor Emo's pun tak kenal band-band Emo. Bila aku tanye, "Lagu band Emo pe korank dengar?"...diorang jawab, "Emo mane ade band bro..Emo ni style, jiwa je"...

Hotak korank...Emo la yang paling banyak band zaman sekarang...macam band Escape the Fate, Black Veils Bride. Ni ada ke patut ckp band Emo ialah Green-Day, kerek..babi betul la para-para sekalian poser ni. Dah tau diri tak berilmu masih nak tunjuk lagak pandai. Aku tgk pada muka si emo gurl kt Dungun ni pulak, mekap diorang pe la sangat..bedak, dengan celak..jerawat berkerutu! Wey, yang korank tengok Emo-Emo kat luar negara tu, diorang pakai foundation korank tau? Sebab tu korank tengok pipi, muka, hidung diorang tu licin, tak berminyak dan nampak macam barbie doll...hakikatnye muka diorang tu sama la dengan muka kita... cuba tengok gambar Emo ni...tengok baik-baik muka dia...licin kan? Sebab dia pakai foundation..agak-agak la nak jadi Emo pun, jangan la ko gi pakai bedak...aku tengok dah serupa dengan hantu Ju-On dah...putih camtu....

Dan satu lagi...ada kalangan Emo kt Malaysia yang lupa diri... Diorang dengan beraninya melaungkan fasalfah iaitu FUCK REBELION / PUNK diorang ingat Punk tu penjenayah dan perlu dihapuskan untuk kedamaian dan cinta..babi! Sedar tak tanpa Punk, Emo takkan terbentuk korank tau. Emo terbentuk oleh band Punk iaitu Rites The Spring & Embrance tanpa band tu dan genre emotive / emocore mereka korank si pencacai poser Emo takkan ada kat atas muka bumi ini. Jadi jangan nak sesedap mulut ckp Fuck kepada Punk...karang tak pasal-pasal datang dua-tiga brader yang pakai lencana simpang empat kt dada mari sepak korang dengan boot...dan paling-paling aku gelak, poser-poser Emo kat Dungun ataupun Malaysia ni kan...just kenal band My Chemical Romance je? WAKAKAKAKAK!!!!!!!!     *OFF RECORD*

2 comments:

  1. bro..minx sikit knowledge emo dan gothic, saya nak buat artikel pasal sub-budaya Malaysia.. Sub-budaya lain dah tau dah, tinggal gothic ngn emo je xpasti dan xtaw beza.. serius.. ni no saya - 017-580-5627, Hambali..

    ReplyDelete